Saturday, 22 March 2014

Culinary Arts - Semester 2

Greeting Text



Assalamualaikum wbt, And yeay like finally baru lah terasa rindu nak update blog balik. Huhu, Its has been 3 weeks im at Pulau Pinang for 2nd semester. 3 minggu macam dah 3 tahun kat sini. Lamanya, rindu tanah airku. Muar kau tunggu 11 April nanti, aku balik okay? Huhuhu

Semester 2 in culinary arts? Hmm harder than Semester 1. Senang cerita semester 2 ni more to practical works and how to be a good leader in team work. Haaa hambek, memang tak leh nak lepas aa. More to soft skill. Comunication is very very important in Semester 2. Haa nak nak lagi kena yang macam aku, yang sangat pendiam dan pasif dalam kelas. Memang tak leh lepas.

Nak tahu tak subjek Second semester aku? Meh meh kita terjah sikit, mana tahu ada yang minat dalam bidang kulinari nie. Kulinari dekat uitm memang lah best, serius lah tak tipu. Dak dak lepasan SPM or STPM yang nak join, boleh lah apply make sure 1st choice babe. 

CTU551 - ISLAM AND ASIAN CIVILIZATION
ELC500 - ENGLISH FOR ACADEMIC READING
HBU121 - NATIONAL KESATRIA II
HTC445 - MALAYSIAN CUISINE
HTC475 - FOOD PURCHASING AND COST CONTROL
HTC486 - FOOD PRODUCTION
HTH425 - FOOD & BEVERAGE MANAGEMENT
TFC451 - INTRODUCTION FRENCH (LEVEL II)

Rasenya dah clear kot, codes and the description. Yang bestnya course culinary nie. Final exam just 2-3 subject ja. Haha tapi yang tak best tu, dapat tarikh last. Memang seksa weh, engko kalau suka final lambat tu memang ngam ah, kalau aku memang tak aa. Mood nak exam tu bertukar ke mood tengok movie. Kah!

Meh cek terangkan  apa yang kau kena buat untuk subjek subjek diatas. Nak terang kan details memang panjang berjelar lah entry ni. Sikit sikit dah aa, tak mencabar lah nanti. Hehe nak tahu selajutnya, mari lah join kami di uitm Pulau Pinang. 

CTU belajar pasal tamadun tamadun kat dunia. First and the only subject yang pakai bahasa melayu. ELC tu English lah, semester 2 more to reading. reading tu bukan standard form 5 ke sekolah rendah ke eh, memang lagi mendalam. Sila ambil perhatian, walaupun English takda final, tapi masuk grade! Haha HBU tu koko, kalau semester 2, koko hari khamis 5-7ptg. Sem 2 boleh pilih sendiri, gua ambik community service or OPKIM. Kesat' kesat' tu, semester 1 aa wajib ambik! Kahkahkah padan muka hangpa. 

HTC tu malaysian cuisine, ha yang ni masuk kitchen, masak makanan orang melayu, cina, india. Memang syok woo. Gua suggest kan, sediakan lah mangguk tingkat memang berlambak makanan, tak yah beli makanan. Save duit! Tiap kali kelass kitchen gua memang takkan beli makanan kat fc. Kakaka memang save.

HTC tu cost control, dia macam account juga. How to control the cost in management. Hangpa yang ada basic account memang tak kekok kot aku rase? Or hangpa yang suka mengira memang boleh score A kot aku rase? Ok cun, subject ni pun ade teori tau, jangan main main

HTC486 food production, yang nie kelas kitchen, hangpa kena sediakan makanan and served untuk budak budak yang ade kelass serving. COD kena fikir main course, appetizer, dessert, soup untuk dihidangkan ke guest.

HTH, Hah! kelass serving. Kelas nie paling aku debor debor. Sebab ape? Meh aku cerita. Kelas serving, you have to know the culteries, know at least 20 types of napkin, know to serve guest patiently and perfectly, know how to handle the restaurant, know how to skating, know how to organise your table, know how to dress well, know how to make up well, know how to wear heels at least 2 inch in 6 hours, know how to become a superviors of the day. Eveythings! And also know how to speak in english to get the order for the guest 

Memang compicated sungguh. Nak letak alas meja pun ade caranya. Engko ingat main campak gitu ja, macam kau buat kat rumah kalau ade kenduri? Kau silap, Nak nak lagi bahagian culteries, table spoon mana, hat appertizer spoon mana satu, hat deserrt, hat makan main course, spoon, fork, knife semua lain hangpa tau dak. Hat pinggan lagi, ya ampun. Memang mati aa nak ingat semua in first 2-3weeks.

TFC? Belajar third language, dak dak kulinari memang kena ambik bahasa francis, sebab term term memang banyak sangat guna in francis. Haaa bila kau masuk class kitchen Semester 1 kau akan tahu. Aku pun dulu terfikir, kenapa lah kena ambik french. Jangan risau, first sem memang enjoy. 2 n 3 sem, Zzzzz paham paham sendiri. hehehe

So amacam? Boleh tahan pakai heels 2 inch in 6 hours without rest? Tahan? Hahahaha -/-

Oh aku tak cerita lagi. class food production and malaysian cuisine akan ade sorang COD (Chef of the day)
yang mana semua orang akan merasa jadi chef, jadi mandur, arah semua orang buat kerja. Kah! Mane ade, just you have to be a leader in the day and guide the others to make the Menu. Ikut turn aa, cepat atau lambat je. Huhu

Untuk class serving pula, or nama saintific nya food and beverage management. Akan ade seorang SOD (Supervisor of the day) Sama lah macam COD tu. Guide, brief, manage and the others will work based on your instruction. Best kan? Hehehe mengarah orang ni paling best. Tapi part brief tu yang den tak gomar. Kena brief satu satu kat hangpa. Bayangkan semua mata mata tertumpu pada kau. Aaaa i cant stand with it. Aku paling tak suka ditenung, haha buat aku gabra. Huhu

So, all the part is in Semester 2. Rasenya akan jadi enjoy bila dah last week of the P&P. Aaaa cepat lah habis sem T.T Doakan aku boleh hadap semua nie dengan berjayanya. Gracisaaaaa! Bye aku penat assignment melambak pulak. Esok ah buat.(Soo student you know) Bye Assalamualaikum Moga bermanfaat




12 comments:

  1. Jomlah visit & follow blog saya http://mommysuci.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. assalamulaikum, kak, sarjana muda kulinari dgn diploma kulinari sama ke? mksdnya subject yg dipelajari tu? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Degree Part 1,2,3 sama je dngan silibus diploma. And that why, kalau sambung degree (dari diploma) akan lompat terus ke Part 4.

      Delete
  3. assalamulaikum,kak. sye sgt suke blog kakak nih,hehe..nak tye,sye lepasan spm, mmg minat jgk nak memasak and teringin sgt2 nak enter kulinari nih. ada apply diploma seni kulinari, masih tunggu result. tpi,masalahnye ni, sye krg yakin dgn diri tkut x dpt nak survive kat sane nnti,masak pun kdg2 x jadi,so i need kakak opinion la.hehe. and 1 lgi, ade x member dri sarawak kat sane? hehe.. :)

    ReplyDelete
  4. assalamulaikum,kak. sye suke baca blog kakak nihh. sye ade post sblom ni,xtau knape die x appear kat blog akak or sye ker yg ada masalah.kalo double post.maaf yerr

    sye lepasan spm.mmg minat bidang masakan nih and ade apply untuk diploma seni kulinari, tunggu result jer lagi.doakan sye dpt erk. hehe. one thing sye ni krg yakin diri sbb tkut nnti x survive, masak pun kdg2 x mnjadi. so,nak minta opinion akak la kalo dpt. and 1 lgi,ade member dri sarawak kat sane ke? bab sye ni dri s'wak. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waaikumsalam wbt. Terima kasih kena sudi membace. First sekali sorry eh, sebab dah jarang bukak blog. Tu yang tak app comment. Huhu Amin InsyaAllah, moga capai ye.

      Pada pendapat akk lah, nak survive kat Uni ni memang susah sikit kalau tak dapat adapt dengan pesekitaran. So watlek watchill watpeace, hadap je dengan apa jua halangan. Kena yakin dengan impian kita and kena yakin dengan apa yang kita buat. Pasal masak tak jadi? Jangan risau, ni bukan masterchef pun nak terus pandai masak. Kita slow slow, dah nama belajar memang ada silap n salah.

      Sarawak? Ade je dak dak culinary yang asal dari sabah and sarawak. No worries, kena pandai pilih kawan ye kat Uni ni hehe Good Luck in whatever you do! :)

      Delete
  5. assalamualaikum kak,sye pun dari muar jugak,hehe,sye cuma nak tnye sikit je ni,harap boleh reply cepat kay,err ,cuma uitm kat penang je ke yang tawarkan course culinary ni? ,pastu course culinary ni dapat ptptn tak? emm ,kalau nak apply,online pun boleh kan?, thanks kak 😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam, hi orang muo! Hihihi, sorry lambat reply, Course culinary ada kat Uitm Shah Alam, Uitm Puncak Alam, Uitm Dungun, Dan Uitm Pulau Pinang kalau tak silap ada. Eh mesti la dapat ptptn, kalau takdapat nak makan apa dik woi -_- nak apply culinary online pon boleh, UPU. Jangan lupa beli no pin, good luck! :)

      Delete
  6. am. Saya nak tanya something. Kalau saya lepasan dip culinary then saya apply sambung degree. Culinary jugak. Alhamdulillah diberikan rezeki untuk sambung belajar this upcoming September. So memang akan lompat ke sem 4 terus? Ke itu untuk penerapan je?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup terus masuk ke semster 4 Penerapan hehehe good luck! :)

      Delete
  7. Salam akak, saya tengah spm sekarang ni and saya mmg nak sangat ambil kulinari especially bidang pastry. Saya ni was-was and takut sebab kot kot tak dapat course ni. Saya pun bukan lah pandai sangat dalam sc (bio chem phy) ni. Saya lebih minat math. Tapi saya baca nak amek course ni mesti dapat kredit math sc n bi. Tp sy x fhm sc tu subjek sc ke..or subjek bio chem and phy tu? Saya lemah betul 3 subjek ni. Phy je leh tahan sikit. What if kalau subjek sc saya x lepas ? Boleh ke saya apply course ni ? =( harap balas ~ ='(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam dik, wah bagus minat patry, akk pon minat pastry jugak best main dengan tepung hehe Eh mana boleh was-was, kalau dah minat, kena usaha dan percaya dengan diri sendiri tau. Awaj boleh sebenarnya, cuma kena rajin sikit la ye, subject science tu senang je, dulu akk pon ambik biologi, physic and chemistry best la subject tu, akk paling minat fizik hihihi nak perform senang je, banyakkan membace, dan banyakkan bertanya. Tak faham, tanya la kawan-kawan, nak lebih tepat tanya cikgu. Jangan malu bertanya dik, nanti sesat jalan tau hihihi, ada masa ni belajar lagi. Study lagi sampai faham. SPM sekali je dik, yup betul result SPM mmg tak dipandang pon kat Uni ni, tapi nak masuk Uni dengan course yang kita suka kena ada result yang bagus kan? Hehehe belajar la dik selagi mampu, insyaALLAH dapat apa yang kita nak. Doa banyak-banyak kat Allah ye, mohon dari sekarang apa yang awal nak, insyaAllah dapat, Good luck SPM! Do your best tauuu, work hard! Study hard, lepas habis nanti nak rehat rehat la, selagi ada masa ni awk study ye. Good Luck! :)

      Delete

Assalamualaikum. Komen yang baik-baik je ye?