Sunday, 25 August 2013

HM245 - Pengurusan Seni Kulinari.

Greeting Text


Assalamualaikum wbt. Disebabkan lagi beberapa hari lagi aku nak berangkat ke Pulau Pinang. So entry nie, mengenai kursus yang akan akan pelajari disana. Fuyoo fuyoo. Doakan aku selamat sampai nanti ya! InsyaAllah akan berangkat pada awal pagi 31 Aug 2013. Nervous tahap tak leh nak nervous lagi dah. Ehe

Okay aku ambik course Sarjana Muda Pengurusan Seni Kulinari, in fakulti Hotel dan Perlancongan. 6 Semester ( 3 Tahun ) InsyaAllah, doakan ye. InsyaAllah 22 Tahun nanti, tamat lah pembelajaran aku. Doakan ye. Okay mengenai course aku. Ape subjek yang akan aku pelajari? Jom kita tengok sama-sama.

PROGRAMME HM245 - BACHELOR OF SCIENCE (HONS.) CULINARY ARTS MANAGEMENT


P/s : Telah diedit selepas Satu Sem di Uitm Pulau Pinang.

Fuyoo Fuyoo. Macam best kan? Doakan je lah aku serasi kat Uitm PP, doakan aku baik-baik sahaja kat sana. Doakan segala urusan aku disana. Doakan ye, doakan. Sedih rasenya, nak tinggalkan mak. Sedih gila weh sedih. Sesiapa yang sama course and tempat ngan aku, jumpe lah aku kat sana nanti. InsyaAllah. Wsalam :)

Sumber ; 1 2 3 4

   



138 comments:

  1. Salam.. sy insyaAllah akan masuk diploma kulinari uitm penang. .
    Saya nak tanya... dari segi kos perbelanjaan sendri byk x perlu sediakan duit?...mcm nak beli brg2 kitchen..baju...buku?.. bole x tlg bg info... tq in advance..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Refer entry ini ye. Terima Kasih atas komennya :) http://akudot.blogspot.com/2013/11/holla.html

      Delete
  2. kak, ade temuduga tak utk diploma kulinari uitm????

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takda temuduga dear. Heee apply kat upu tu je :)

      Delete
  3. Salam i lepasan stmp..ambik akaun at stpm..then in same tine hobi mmg suke msk..nie dlm tunggu2 pggln upu tok degree..tpkr lak knp x jdkn hobi memasak nie sbgai msa dpn..sbb memasak sngt enjoy..so if sy trs ambik degree kulinari art then skip diploma..agak2 bole x sy bwk degree kulunary art..coz before nie msk mmg ikt ske hty je..xd pengslaman dr diploma

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam boleh. I dari matriculation course account juga with no basic in diploma or whatelse. Tapi minat punya pasal okay je. No worries, boleh bawak. Good Luck! :)

      Delete
  4. Salam..
    Adik sy nk ambil ijazah kulinari uitm..
    Blh sy taw apa yg d ajar dlm kos ni?
    Masak memasak, baking sume tu ada ke? Ke lbh kpd pngurusan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam, uitm kulinari lebih kepada pengurusan, ada juga masak memasak and baking semua tu, but more to managemnt. Bachelor of Science (hons) culinary arts management :)

      Delete
  5. Assalamualaikum. saya nak tau. kalau di uitm pp ni akak ambil sarjana muda pengurusan seni kulinari kan?. apa kelayakan yg diperlukan?. kena ada diploma seni kulinari dulu ke atau lepasan spm pun boleh appy kos ni?. sebab berminat. lagi satu kos ni memang mengajar cara masakan n peluang kerja macam mana ya?.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam, yup sarjana muda. Kelayakkan? Im from matriculation dear, dulu lepas spm pernah apply kulinari untuk diploma, tapi tak dapat. But after matriculation, i apply kulinari for degree, Alhamdulillah dapat. Basically untuk kelayakan, you boleh refer portal syarat-syarat kemasukan but cgpa must 3 above. Good Luck in your future! :)

      Delete
  6. hai!
    saya ni tenggah merancang tujuan selepas SPM.jadi saya nak ambil kos kulinari.
    diploma kunilari ade x?atau perlu ambil stpm dulu?
    harap beri tunjuk ajar.thank

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, yups. Diploma in Culinary also have. Diploma 3 years, kalau nak proceed ke degree in same course, boleh terus lompat sem 3. kira 1 1/2 years.

      Delete
  7. salam sis, sy last stpm thun ny,klas seni, sy mnat msak n bkery, sy nk tye ape syrat khusus tuk amik kos ny? muet bnd bpe? n lau dpt kos ny kne blaja sc x? pluang kje cerah x sis?
    sowie byk soalan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam, syarat cgpa mesti 3.2 above dear, and nanti first choice letak culinary yer, kalau awak betul2 minat bidang ni. Muet band 1 pon boleeh dapat, science yang berkatan dengan makanan la, tu tak sure. peluang kerja cerah. Meluas, kalau ada rezeki boleh bukak bakery sendiri. InsyaAllah, Good Luck in your future! :)

      Delete
    2. owhh thx u... em awk gud luck jgkk... em lau kat uitm shah alam rse nye ade kt degree seni kulinari?? em awk amek dip ke degree?

      Delete
    3. owhhh .. thx u... em gud luck jgk k.. em kt uitm shah alam rse nye ade xae degree seni kulinari?? ade belaja wat kek ae?? huhu... awk amek degree ke dip??

      Delete
    4. Shah alam taktahu ada degree or tak, ada rasenya. Saya degree :)

      Delete
  8. salam sis sy lepasan stpm. nk tnya la pngurusan seni kulinari memang ada di uitm pp shaja ke? belajar fully english ke? dilema la nk pilih course ni. harap sis dpt bantu

    ReplyDelete
  9. Waalaikumsalam, Pengurusan seni kulinari ada juga di Uitm shah alam, Dungun, Puncak Alam, tapi saya tak sure sama ada, terbuka untuk degree atau diploma. Yang saya tahu di uitmpp, diploma n degree ada disediakan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup fully english, tapi certain lecture akan ajar dalam bahasa, No worries la dear, if you interest in this course, you can choose. Think carefully for your future. Good Luck by the way :)

      Delete
  10. Salam.. sy nk tnye sikit.. dalam kos kulinari utk dgree... ade sbject acc ke?.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam, ada Sem 3. Basic account je :)

      Delete
  11. salam sis.. sy sedang belajar di matriks course akaun sama mcm sis dulu.. tp sy rse tak boleh bwk akaun.. sy nak apply ijazah kulinari kena guna result ape nnt ye? spm or matrik? and one more thing, result sem 1 tak bpe nak elok.. tlg jawab ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam, apply guna result matrik keiyla. Sem 2 struggle bebetul tau. InsyaAllah lepas untuk apply degree kulinari. Good Luck, May Allah bless you

      Delete
    2. tqvm sis.. may Allah bless u too 😊

      Delete
    3. sorry sis. kalau sy nak mntak emel sis boleh?

      Delete
  12. Replies
    1. kalau takda basic memasak boleh ka masuk dip kulinari ni? :3

      Delete
    2. Boleh ja. Takdak masalah. Nanti semua akan diajar. Kalau minat nak memasak tu ada, teruskan je. Good Luck!

      Delete
    3. okey thank you sis :) good luck jugak untuk sis :)

      Delete
  13. Hai... I need your opinion. My sister baru form4 skang course akaun.. Dy minat dgn culinary arts tp idk what the best way for her to proceed diploma culinary arts . im afraid klu dy xmmpu score akaun elok2. And im afraid dy tukar ke ert tp dpt course lelong selain dr ap yg dia nak . coz bnde ni bkn antara bidang yg i tau luar dlm . yg i tgk byk kawan i msuk culinary from science and akaun. So what do you think . should her strive je akaun or its okay dy ert pun .. Totally need your help asap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai. fyi, i masa form 4 ambik akaun then proceed to form 5. After spm, i apply more account and also apply for culinary. Tapi takda rezeki to further in diploma and i continue with matriculation in account. Then after matric, i apply for culinary. rezeki dapat kulinari. Alhamdulillah. Fyi dlm course kulinari pun ada subject akaun. Tapi basic je, belajar balik apa yang pernah belajar masa f4 n f5. So my opinion, proceed to account till spm, and after spm apply for culinary (if interested) and put it at first choice (must) And result spm pon jangan so so je. At least 5-6A's. Y'know la nowdays punya intake camne huhu banyak saingan. So good luck to your sister. Hope my opinion will help her to further in culinary arts! Dont forget to follow all my update cause i will story all about culinary arts in Uni he he he

      Delete
  14. hi salam sis..nak tya klau dah mmg ada dip culinary art from uitm ni..n smbg ke degree culinary ada PK x? ke mmg 6 sem jgk?

    ReplyDelete
  15. Salam, Farhana. Sy nk tnya ni lau nk apply bdang ni tp yg lepasan stpm, dia tngok pointer kita brapa erk?? n one more question brape tahun utk yg lpsn stpm akn bljr dlm bidang ni??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam, pointer lebih kurang 3.2 above, 3 tahun besamaan 6 semester :)

      Delete
  16. Assalammualaikum kpd owner blog.. Sy nk bertanya..boleh ke sy smbung degree dlm culinary art? sbb sy ni pljar stpm..bru jer dpt result..so tgh research psal course yg sy akn pilih..cam sy ni nk masok dapur bkn slalu..masak pon xla sedap sgt..jadi layak x sy untk ambil course ni? sbb basic pasal masak ala2 western n baking2 ni mmg sy xtau.. mohon owner blog berikan pencerahan.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam, kalau awak memang minat dalam bidang culinary arts. boleh je terus ke bidang culinary arts. Masuk degree in culinary arts akan belajar masak from basic. For me, okay je kalau minat dah ada :)

      Delete
    2. Terima kasih ats maklum balas. :) saya ada soalan lagi..boleh terang tntg national kesatria & introductory french? sbb sy nmpk kat bahagian hujung kolum kedua2 ni ada tulis elective.. Kemudian tntg culinary internship..Subjek ape tu? saya tgk mcam penting jgak..sbb credit hour untk culinary internship tu pling tinggi.. Skali lagi terima kasih ats kesudian awk dlm memberikan pencerahan kpd saya.. :D

      Delete
    3. Pasal national kesatria tu. Macam koko, kena ambik sem 1,2,3. Elective tu means, subject sampingan in semester 1 till 3. Same goes to the introduction of french. Third language, pon kena ambik every student part 1 in uitm. Third language sem 1 till sem 3. Culinary internship tu, praktikal @ latihan industry. :)
      .

      Delete
    4. Terima kasih ats penerangan awk.. Kiranya mmg national kesatria dgn introduction of french xleh miss even 1 kali la..huhu.. Saya nk bertnya lagi ni..Maaf ya.. Student untk degree culinary arts ni brapa org ye skali intake? Sbb ruang kitchen pon saya rasa terhad untk ambil ramai pelajar..huhu.. Masa SPM sy pernah mintak tpi xda rezeki..maybe sbb dulu xambik Katering kot..huhu.. Pointer yg berada di tahap selamat untk lepasan STPM apply degree ni brapa ya? klau 3 pointer above selamat x? Masa kat kitchen nnti..untk memasak..tutorial yg diberikan full english ke? Skali lagi saya mohon maaf sbb bnyk sgt bertnya soalan..huhu..sbb saya minat sgt memasak..harap2 kali ni dpt la course ni.. :)

      Delete
    5. Sorry for the late reply, yes takleh miss 3rd language tu. Hihihi dan mesti pass every sem (1,2,3) intake saya tak ramai, around 47-50 orang camtu, dan akan dibahagikan kepada 2-3 class, dan dalam 1 class tu ada group, group tak ramai dalam 10-12 orang sahaja dan muat untuk satu kitchen. Pointer selamat 3.5 above la hehe certain chef yes dia cakap english but mostly dalam bahasa melayu senang faham. Good luck! :)

      Delete
  17. Siss....kulinari utk diploma ade brapa subjek ye ?? Susah tak ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Im not sure. First sem 1 till sem 3 sama kot macam degree :)

      Delete
  18. assalamualaikum..hye sy nk tanya pendapat awak?
    adk sy lelaki berminat dlm dip kulinari..dia dah apply kt upu..just tunggu dpt or tak...tp skrg ni dia nk masuk food institut malaysia food..sy rse mcm tak ok je kolej tu..klu dia tak dpt uitm, ipts mana yg terbaik dlm kos ni?msu or etc?
    tq..hope rply komen sy ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam KPTM, Kolej komuniti, okay awak. Hehe good luck!

      Delete
  19. ssalamualaikum...saye nak tnye sye ade diploma in hotel management and catering....klu saye ambik degree in culinary art brape thn ye belaja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam 3 tahun awk, kena belajar basic dari part 1. Tapi nanti boleh buat PC (Pengecualian credit) for certain subject yang sama masa awak belajar diploma. Good Luck! :)

      Delete
  20. Assalamualaikum ...akak... ;) saya ainiey ... saya nak tanya... saya dari lepasan stpm 2014...boleh ke saya ambil terus ijazah sarjana mud seni kulinari di uitm walaupun saya tak ada diploma seni kulinari ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam boleh awk, apa tak boleh nye, jangan lupa beli no pin ye good luck! :)

      Delete
  21. Hi sis, a question, kalau transfer credit hours course ni memang akan terus lompat part 4 deg ya? Bukan part 3 ke? So bermakna total sem, 1 ¹/² lah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, yup terus lompat ke semester 4, Haah 1 1/2 sahaja for degree :)

      Delete
  22. Sis,,,klayakan utk lepasan spm bape utk kos seni kulinari nih?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awak boleh check dekat Syart Kemasukan Uitm, tak sure sekarang berapa sorry good luck btw :)

      Delete
  23. Salam. Sy nak tanya, berdasarkan penjelasan bhgn akademik uitm baru2 ni, staff tu cakap skrg ni SM seni kulinari dijalankan d kampus puncak alam bg lepasan matrik/stpm.. .. Yg kat pulau pinang ni utk lepasan diploma uitm.. Betul ke? Awk skrg kat mana?,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam, yup intake baru for degree dekat Puncak Alam. Dekat Uitm Pulau Pinang, degree ada, diploma pon ada. Saya degree, dekat Uitm Pulau Pinang intake 2013/2016. Oh btw, kitchen dekat Uitm Pulau Pinang tengah renovate, sebab tu la intake baru kena pergi Puncak Alam hehehe Good luck!

      Delete
  24. Akak saya nk tanye sikit. Sekarang saya tengah ambil sijil kulinary di kolej komuiti. Boleh ke kalau saya nk apply dip kulinary menggunakan sijil kolej komuniti.. Harap akak balas secepat mungkin.. Terima kasih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Haiqah, boleh jangan risau. Nak apply nanti alert dengan info-info dan bila intake baru ye, boleh google kemasukan ke Uitm hehe Good luck!

      Delete
  25. salam sis , nak tanya if ada diploma dari uitm in culinary arts , nak proceed degree pointer CGPA mesti brape ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam around 3.5 above kot, not sure kena check balik syarat kelayakan kemasukan. Hehe good luck!

      Delete
  26. Assalamualaikum. Nak tanya pandangan akak, saya lebih meminati kepada bidang memasak/baking, means suka masak-masak lah. But then saya ada terbaca atas tu yang degree culinary arts ni more to management kan, masak memasak ni sikit je. So akak rasa ijazah sarjana muda apa yang patut saya apply kat UiTM ni yang banyak masak-masak? Btw, sekarang saya tengah study asasi. Harap akak dapat bagi jawapan semampu boleh. Tq in advance 😘

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Meeda, Degree culinary arts memang more to management, tapi ada je class masak-masak. Macam sem 1, ada 2 kelas basic for western and baking every week. Semester 2, ada ethnic cusine and food production ( twice a week), semester 3 pastry ( once a week), semester 4 ada malaysian cuisine (one per week) Rasenya enough kot, kalau ada 1/2 class masak for every semester. Course banyak masak-masak kos culinary la, course lain takda masak-masak ni, harap dapat membantu awk, good luck Meeda! :)

      Delete
    2. Akak, saya ada satu lagi tambahan soalan. Maaf kalau banyak bertanya. Hehe. Akak dari matrikulasi kan? Jadi, ijazah akak 4 tahun ke? And then haritu saya ada tanya pelajar kulinari jugak, macam mana dengan saya yang tak ada basic kulinari (maknanya tak ambik diploma kulinari atau bidang berkaitan), susah tak untuk ambik ijazah nanti? Lepastu dia cakap maybe kena extend setahun untuk kelas basic kitchen. Betul ke kak?

      Delete
    3. Haah dari matrikulasi, eh tak 3 tahun je, 6 semester. Eh takyah extend setahun pon, tak basic pon bleh masuk bachelor in culinary arts, classmate akk dari dip buiness study, ok je sambung degree in culinary arts? Yang penting minat, kalau minat apply la, hihihi

      Delete
  27. InsyaAllah saya memang nak try apply nanti, nak cari ilmu lagi dalam bidang kulinari ni. Terima kasih akak jawab soalan saya dan bagi info :)

    ReplyDelete
  28. Assalamualaikum sis :) . Nak tanya . Sy dah try semak kelayakan kemasukan uitm . Masa semak tu kene guna result spm dgn ETR stpm . Tapi utk kulinari sy tak layak . Adakah sbb sy tak amik seni masa spm dulu ? Sbb mse spm sy pure sains . Tapi stpm bru amik subjek seni . Ke tak boleh percaya sgt semakan kelayakan tu ? :'D sbb minat sgt seni kulinari .

    ReplyDelete
  29. Assalamualikum sis. Saya nk tanya, saya dah habis spm dan skrg tgh sambung study di Kolej Kemahiran Tinggi Mara dalam bidang engineering. Tapi saya tak boleh bawak la subject kat situ and skrg ni saya sem 2. Saya decide nak keluar and ambil dip culinary arts kat uitm. Rasanya kalau saya nak apply balik, dia tengok result ape ye? Result spm ke? And lagi satu kena beli pin UPU atau terus apply kat laman web uitm tersebut? Mohon penjelasan sis. Maaf banyak bertanya ��

    ReplyDelete
  30. Assalamualaikum sis. Saya nak tanya kalau macam saya dah habis spm. Tgen skrg sambung dip dkt kolej kemahiran tinggi mara and ambil course engineering. Tapi saya x boleh bawak subject kat sana so ingatkan nak keluar then apply balik uitm dalam course culinary ni. But macam mana eh? Dia tengok result ape? Skrg ni saya sem 2 di kolej tu dan result sem 1 saya pun x berapa ok. Kalau saya guna result spm boleh ke? Mohon penjelasan sis ya? Maaf banyak bertanya 😆

    ReplyDelete
  31. SALAM SIS saya nk tanya bidang ni ada x future utk sambung belajr kat overseas dgn tajaan. thanxs

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Not sure ada sambung kat oversea, rasenya takda kot

      Delete
  32. Assalam sy nk tanya ,kalau kita ada sijil skm tahap 5 then nak amik degree kulinari at uitm bole ke? Berapa tahun ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam sijil skm tu apa eh? huhu tak sure lah

      Delete
  33. Assalamualaikum. Nk tnye klu time diploma kos lain pastu apply ijazah kos kulinari ,bapa tahun ye? Susah tak?

    ReplyDelete
  34. Assalamualaikum, nk tnye klu time diploma kos lain pastu ijazah apply kos kulinari bapa lama yek? Susah tak? please reply ASAP

    ReplyDelete
  35. Assalamualaikum, nk tnye klu time diploma kos lain pastu ijazah apply kos kulinari bapa lama yek? Susah tak? please reply ASAP

    ReplyDelete
  36. syarat kos ni utk lepasan stpm apa dya ek?

    ReplyDelete
  37. Assalammualaikum..cik blog boleh ke saya tumpang bertanya..bagaimana peluang kerja untuk lulusan sarjana muda senikunilari..sb sy nk adik sy amik khursus ni..terima kasih ye..

    ReplyDelete
  38. As'salam.. sis saya baru amik result spm 3/3 aritu,saya memang berminat nk amik cos ni..sis saya nak tnya berapa sabjet yg perlu belajar dlm diploma kulinari ni.. Saya ing memang lemah. Banyak x kos yg mengunakan ing.. Sis dah nak abis bljar kan, brpa kos dari sem 1 hinga skrg.. mahal x kos ni..

    ReplyDelete
  39. As'salam.. sis saya baru amik result spm 3/3 aritu,saya memang berminat nk amik cos ni..sis saya nak tnya berapa sabjet yg perlu belajar dlm diploma kulinari ni.. Saya ing memang lemah. Banyak x kos yg mengunakan ing.. Sis dah nak abis bljar kan, brpa kos dari sem 1 hinga skrg.. mahal x kos ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam, semua belajar in eng awk. Huhuhu yuran awal 7ratus lebih, every sem 2ratus lebih then kolej 2ratus lebih every semester. Awal sem kena banyak pakai duit awk sbb nak beli baju semua tu

      Delete
  40. salam sis..saya ambil dip civil eng.. n klau nk smbong degree for kulinari ni bleh x dn apa syarat dia yer... thank :)

    ReplyDelete
  41. assalamualaikum... sis nk tnya ... saya ambil civil eng dn klau nk smbong degree for culinary ni ape syarat dia yerr

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam, diplma civil ke? Kenapa nak sambung degree in culinary pulak? Hehehe Nak sambung pointer 3.5 above awak

      Delete
  42. Akak saya Hanis , pelajar lepasan SPM dan saya sangat mnat mmasak , saya dh mohon dh kos kulinari dlam upu tp taktau la dpat ke tak, boleh saya tnya , klau diploma seni kulinari , intake bila ye biasanya ? Bulan brapa ye ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Hanis! Diploma Kulinari biasanya bulan 11 kot, not sure kena check balik. Btw good luck ye, akk doakan awk dapat course culinary arts ni :)

      Delete
  43. Salam kak , saya pelajar lepasan SPM , sya brmnat dlam kos kulinari dan saya dh mohon dlam upu cuma taktau la doat ke tak .. boleh saya tnya , biasanya kos kulinari ni intake dia bulan brape ye kak ? 😊

    ReplyDelete
  44. Assalamualaikum, sy lepasan stpm, sy berminat dengan course ni. sy nk tanya, course ni lebih ke arah pengurusan atau masak2? kira nanti kalau practical, kita diletakkan bahagian mana? maaf banyak tanya sikit. lg 1, boleh tak course ni digunakan untuk jd cg vokasional?

    ReplyDelete
  45. assalamualaikum, sy lepasan stpm. sy berminat dengan course ni. sy nk tanya, course ni lebih ke arah pengurusan or masak2? nanti ada practical tak? kalau ada, biasanya kita ke bahagian apa? lg 1, boleh tak course ni digunakan untuk jd cg vokasional? maaf, banyak tanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam, lebih kepada pengurusan awk. Yup ada practical. Bhagian kitchen awk, rasenya boleh apply untuk jadi cg vokasional. Good luck awk :)

      Delete
  46. sis sorry nak tanye,klu saye tak belajar akaun mase form 4 dan form 5 sebab saya pelajar kolej vokasional.boleh ke saye try apply dip culinary or bachelor tapi saye ade sivil vokasional malaysia dalam baking and pastry selame 2 tahun?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bole awak, apply la diploma in culinary atts. Good luck awk :)

      Delete
  47. sis saya pelajar kolej vokasional dalam bidang baking and pastry selama 2 tahun jadi mase form dan form 5 saye tak belajar pun subjek elektif mcm akaun atau pure science cume belajar 6 subjek asas je seperti bm,bi,mt,sc,sej,pi jadi boleh ke saye apply bachelor in culinary arts dgn menggunakan sijil vokasional malaysia?or kene apply diploma dulu lepas dah grad baru boleh apply degree?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awak dah ada sijil, tapi kena masuk diploma dulu. Hehe dalam 3 tahun macam tu, then sambung la degree. Good luck!

      Delete
  48. salam. saya baca komen akak di atas tuh .. so that mean ape pon background stdy kita bleh apply course culinary yaa ?? macm saya stpm boleh la ye apply ke course ni. ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam, yup boleh takda masalah, janji lepas syarat2 kemasukan untuk apply culinary arts. Good luck awk!

      Delete
  49. Assalaamualaikum Kak,klau cam saya dri diploma culinary arts but bljar kt ipts.nak ambik degree dlm course yg sama kt UiTM, kna ambik MUET eh?harap dibalas..thank Q😊

    ReplyDelete
  50. Assalaamualaikum.. Klau cm saya diploma in culinary arts but from ipts n nak smbung degree it UiTM in the same field.. Kna ambik MUET gak?hope dibalas..thank Q..��

    ReplyDelete
  51. Salam akak, saya dah apply Diploma Kulinari uitm, sy punya SPM ok lah layak, credit B berderet, cuma takut x dapat sbb saingan sengit. Berapa kos yuran the whole course, saya Google dalam 10k. Macam x mampu parents nak bayar. Risau saya. Di IPTS pun dlm 17k ke atas lagilah mahal. Tapi dengarnya di ipta mcm UiTM murah. Tolong clarify kak... Huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam zara, kos yuran untuk culinary arts uitm dlm 10K kalau tak silap, tapi tu semua kerajaan tanggung. Kalau awal2 masuk, yuran bayar dlam 7++ je, tu pon sem 1, sem 2 keatas 5++ awk. Harap membantu, tak faham tanya ok hehe

      Delete
  52. Akak belajar seni kulinari nie belajar dye mcm mne????sbb sye berminat nk ambik

    ReplyDelete
    Replies
    1. awak boleh bace post2 saya sebelum ni. Hehehe click je kat sebelah tu

      Delete
  53. Assalamualaikum.....yuran pembelajaran bagi seni kulinari mahal tak????ramai x pelajar lelaki join course nie???dan ape akak punye matlamat dlm seni kulinari nie?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Yuran semester 1 dalam 7++ je, uitm yuran murah. Tak ramai sangat, dalam nisbah 1:3 perempuan 3, lelaki 1 hehe

      Delete
  54. assalamualaikum kak boleh tak saya nak tahu berpa banyak subjek dlm kos kulinari ni, dan ape dia?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Kat atas tu saya dah cerita semua awk, tak bace habis ke :( heheh total semua 6 semester + 40 subjek. :)

      Delete
  55. Assalam...sya ingin smbung degree dlm culinary art dkt uitm...ap syarat2 dia yaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumsalam syarat-syart kemasukan ada di laman web uitm.edu boleh check kat sana :)

      Delete
  56. salam..nak tanye uitm ni kemahiran ke akademik? sbb sy ade sijil kemahiran tahap 3..kalau nk sambung ambk dip kat uitm boleh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam, kemahiran ada, akedemik pon ada. Boleh, awak boleh sambung diploma dekat uitm. Good luck awk :)

      Delete
  57. Salam akak. Nak no phone atau email boleh tak? Senang nak contact mcm mcm nak tanya ni. Heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. No phone privacy sikit hehe, awak email je yer, saya selalu je bukak email nor_farhanah@yahoo.com :)

      Delete
  58. akak...sy ni dr asasi engineering...tp memandangkan minat sy lebih kepada memasak boleh x saya nk minx terus degree dalam kulinari tanpa sijil diploma...adakah sy akan ketinggalan jauh berbanding student yg ambil diploma semasa smbung degree...

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh, Nanti time degree awak akan masuk dari semester 1, yang dah ada diploma culinary akan terus lompat masuk ke semester 4. Hehe paham kan? Takkan ada yang tertinggal punya, hehehe good luck awk :)

      Delete
  59. hai kak :) saya dari kolej vokasional course seni bina . tapi ya tak ada minat lansung dgn course yg sy ambil . tapi yukur sepanjang 7 sem pointer sya 3.20 above. then sy plan , selesai semua d kelej vokasional sy akan ambil spm then dpt result aplly bidang nie, boleh ke kak mcm tue ?

    ReplyDelete
  60. hye sis .. sye nak tnye contohnye klau kte msuk kolej okasional keluar dripda situ kte dpt dploma .. lpstu ksye nak smbung degree blh ke ?i mean snng nk x nk apply for degree lps kluar dripda situ or dia nak tngk jugk ke sijil spm kte..sye btl -ii keliru right now.. or sye just hbiskn je sklh menengah smpai f5 n apply u dlm bidang kulinari ?

    ReplyDelete
  61. hye sis .. sye nak tnye contohnye klau kte msuk kolej okasional keluar dripda situ kte dpt dploma .. lpstu ksye nak smbung degree blh ke ?i mean snng nk x nk apply for degree lps kluar dripda situ or dia nak tngk jugk ke sijil spm kte..sye btl -ii keliru right now.. or sye just hbiskn je sklh menengah smpai f5 n apply u dlm bidang kulinari ?

    ReplyDelete
  62. Assalamualaikum kak. Saya calon spm tahun ni and berminat nak apply kos ni nanti. Nak tanya kalau ambik kos ni mmg kena ada knowledge dalam acc ke macam mana? Sbb saya tk ambik acc and tk berapa minat math ni :'(

    ReplyDelete
  63. Assalamualaikum kak saya calon spm tahun ni and berminat nak ambik kos ni nanti. Nak tanya kalau ambik kos ni mmg kena ada knowledge sikit eh pasal acc sbb saya tk ambik acc pun and tk berapa minat sangat math ni tapi tu lah minat dgn kulinari :'(

    ReplyDelete
  64. Assalamualaikum sis, saya batch spm 98/ 2016, saya tk smbung belajar thun ni sbb rasa thun ni nak kerja dulu baru smbng belajar thun depan guna upu batch 99. saya minat memasak, tapi result spm tak lepas nak amik culinary dkt uitm, kalau poli kos dip Amalan Halal tu sama ke macam culinary dkt uitm ? and.. kalau amik kos memasak ni sampai mana boleh belajar ? boleh sambung degree ke ? and kalau dip amik kos tu, boleh ke deg nak amik geologist ? saya suka sgt memasak and geografi, tapi semua jadi halangan sbb b.I saya hancur dpt D, tuhan nak tunjuk kifarah agaknya leka sangat. tolong saya sis. rasa loser gila hm :'( . hm boleh tak sis reply comment saya by email aifaadyla98@gmail.com. sbb takut tk perasan pulak sis reply. pls thnkyouu

    ReplyDelete
  65. Assalamualaikum sis, saya batch spm 98/ 2016, saya tk smbung belajar thun ni sbb rasa thun ni nak kerja dulu baru smbng belajar thun depan guna upu batch 99. saya minat memasak, tapi result spm tak lepas nak amik culinary dkt uitm, kalau poli kos dip Amalan Halal tu sama ke macam culinary dkt uitm ? and.. kalau amik kos memasak ni sampai mana boleh belajar ? boleh sambung degree ke ? and kalau dip amik kos tu, boleh ke deg nak amik geologist ? saya suka sgt memasak and geografi, tapi semua jadi halangan sbb b.I saya hancur dpt D, tuhan nak tunjuk kifarah agaknya leka sangat. tolong saya sis. rasa loser gila hm :'( . hm boleh tak sis reply comment saya by email aifaadyla98@gmail.com. sbb takut tk perasan pulak sis reply. pls thnkyouu

    ReplyDelete
  66. Salam kak. Nak Tanya, lepasan spm boleh ke terus apply kos seni kulinari kat uitm ni? ataupun kena ada kelayakan matriks?

    ReplyDelete
  67. Salam..akak saya dah mohon utk course ni utk intake yang kedua..bulan brape kemasukan nya tue yee..and sya tkut tak dpt sbb ada ckp course ni bi kena b and ada yg ckp c so yg mna stu tu ye..pleasee reply..thank u😊

    ReplyDelete
  68. Salam..akak saya suda mohon course ni utk intake yg kedua..kemasukan nya dalam bulan brapa tu ye..and sya tkut tak dpt course ni sbb ada yg ckp utk cpurse ni bi kena b ada juga yang cakap bi c..pleaseee replyy..thank u😊

    ReplyDelete
  69. Salam..akak saya dah mohon utk course ni utk intake yang kedua..bulan brape kemasukan nya tue yee..and sya tkut tak dpt sbb ada ckp course ni bi kena b and ada yg ckp c so yg mna stu tu ye..pleasee reply..thank u😊

    ReplyDelete
  70. Salam..akak saya dah mohon utk course ni utk intake yang kedua..bulan brape kemasukan nya tue yee..and sya tkut tak dpt sbb ada ckp course ni bi kena b and ada yg ckp c so yg mna stu tu ye..pleasee reply..thank u😊

    ReplyDelete
  71. Salam..akak saya dah mohon utk course ni utk intake yang kedua..bulan brape kemasukan nya tue yee..and sya tkut tak dpt sbb ada ckp course ni bi kena b and ada yg ckp c so yg mna stu tu ye..pleasee reply..thank u��

    ReplyDelete
  72. Salam..akak sya suda mohon seni kulinari utk intake yg kedua..kemasukan nya dlm bulan brapa tue ye..and sya risau klu tak dpt sbb ada yg ckp course ni bi mesti b ada yg ckp c so yg mna satu yaa..pleaseee replyyy..thank u��

    ReplyDelete
  73. Salam..akak saya dah mohon course ni utk intake yg kedua..bulan brapa kemasukan nya tu yerr..and sya takut tak dpt sbb course ni eng dye kena b ada juga yg ckap eng c..so yg mna stu ni ye..please replyyy..thank u😊

    ReplyDelete
  74. Assalamualaikum kak, nak tanya nie lepas kita apply uitm utk course nie kita kena pos x ke hep uitm permohonan nie and transkrip mase dip dlu.? Sbb sy dip dlu dri politeknik.

    ReplyDelete
  75. salam kak.. kalau boleh tanya.. gaji lepas sarjana muda brapa ya..? mungkin nampak mcm saya lebih memilih duit dri minat.. but kos sara hidup makin tinggi so saya takut salah pilih bidang.. ikutkn hati.. saya memang minat kos nie

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam, Hi Hairi! Gaji biasanya based on your experience in culinary industry. Pengalaman banyak, dan taraf sarjana, banyak lah gajinya

      Delete
  76. gaji bila graduate brape kak sebulan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum Nor Farhanah dan rakan-rakan blog. Saya mencari pekerja yang pndai membuat kek, pastry dan bun kerana saya akan membuka bakery shop di shah alam. Kalau sesiapa berminat call saya 0173207057 norbi

      Delete

Assalamualaikum. Komen yang baik-baik je ye?