Sunday, 10 November 2013

Holla

Greeting Text
Assalamualaikum, fuh dah lama tak update blog. Soory bro, busy sikit. Taktahu lah busy apa, nak kata busy dengan assignment tak jugak. Aku online je memanjang. Final project yang banyak. Due date dekat-dekat laktu. Nasib aa, sempat ke tak ek. Harap-harap sempat. Amin

Lately ini busy dengan camp je sebenarnya. Tadi je baru balik dari Camp kat BendangMan Sik, Kedah. Memang best gila kateko. Tidur dalam khemah tentera. Sebelah siap ada air terjun. Memang pengalaman yang best aa. Next sem nak join lagi. InsyaAllah, Camp ini under decam (Degree in culinary arts management) Memang best dapat campur-campur dengan senior. Next week gi shah alam untuk trip class. Next week nye lagi. Camp under Kesatriaan Negara. Nice, dan nice.

Hehe Okay, entry nie sebenarnya nak jawab soalan daripada En Azlan Iskandar.


First of all, Tahniah sebab terpilih diantara beribu dan beraban yang nakkan course nie. Tahniah jugak dapat kat Uitm Pulau Pinang. Okay masa untuk menjawab soalan!

Kos perbelanjaan? Aku cerita details lah ek, 

Yuran masuk uitm   : RM7++
Yuran kolej            : RM210
Bil elektrik              : RM10 per satu barang elektrik (exp iron/laptop/heater etc)
Baju kitchen + Alatan semua (perfect) : RM474 (Perempuan) Kalau lelaki tak silap around RM490++ sebab ada topi, perempuan takdak topi.

Buku :   Proffesional baking : RM160
            Proffesional Cooking : RM180
            Ingredient  : RM100
            Buku ringkas kelas kitchen : RM40 ( 2 buku )
            Hospitality : RM40++
            Buku-buku subject lain around ; RM100++
            Buku bahasa french : RM30

Baju kesatriaa siap topi : RM25 (Wajib!)  

So, this is yours.

So Perbelanjaan nak masuk Uitm dalam course culinary arts nie memang agak mahal sikit. Memang first sem semput sikit. Aku dulu, bila tahu kena beli baju kitchen asap, memang menangis. Tu nasib baik ada duit dalam account bank. Aku korek semua dalam account bank aku tau dak. Haa mase tu rase macam. Ya Allah kalau lah aku tak belajar betul-betul tak tahu lah nak cakap ape.

So aku suggest lah, 
Dapat WPP (Wang Pendahuluan PTPTN) Jangan aa hangpa guna buat pi joli, beli handphone baru ka, apa kaa. Simpan! Ingat Simpan eh, Simpan weh, WPP RM1500, Tolak yuran kolej and yuran masuk. Tinggal RM600. Duit tu korang boleh survive sementara nak dapat PTPTN. 

RM600 tu korang beli baju kitchen dulu, siap peralatan semua. And aku suggest. Buku tu beli time dah dapat PTPTN. PTPTN tak lama pun, kalau kau dah siap settel before masuk Uni. Boleh je mintak kat lect, tunggu sampai duit PTPTN masuk. Ala, lect pun faham lah. Jangan risau okay?

Kalau aku, aku beli dulu buku yang harganya RM100 kebawah. Sementara tunggu Pt, Kalau nak save lagi. Korang boleh tanya senior, boleh dapat half price. Tapi untuk proffesional cooking/baking and ingredient tu kena beli gak, sebab buku tu berguna, guna sampai Semester 6. Sampai habis sem lah, Kalau kerja nanti pun still boleh guna buku tu lagi.

That's my baby.

And Fyi, harga buku-buku tu kat bookshop lagi mahal. Serious talk, around RM3++ untuk satu buku. Haa hebat kan? Hehe untuk subject lain aku rasa, management and marketing lect bagi nota slide. Yang nota tu wajib aa photostat kan. Kalau buku untuk subjek nie, rasenya depends on diri sendiri. Lect tak paksa. Hehe

Apa lagi ek? Haa Nak beli kat siapa?

Beli kat chef, ada satu chef tu. Haa nnti korang akan tahu lah bila dah masuk nanti. Heheh

So, this is culinary. Tapi nie untuk Degree in culinary arts. Tapi aku rase keperluan sama je kot dengan diploma. Cuma subjek dan silibus je lain. So harap dapat membantu kalian yang nak masuk UITM in culinary arts, terutama yang dapat Uitm Pulau Pinang. Terbaik boh! Good Luck!  


 

19 comments:

  1. walaupon dah lama entry ni... still nak wish selamat menempuhi fasa baru dalam hidup. Semoga berjaya ye

    ReplyDelete
  2. 안녕하세요~hi we are twinscraflife! We sell handmade products such as phone cover, ear plug, pouch, bag, bookmarks! All are very unique and are customizable^^ 감사합니다~ please visit us at http://twinscraftlife.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. Salam.nak tanya sket..kalau amek bachelor kulinary...kene amek dip dlu ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam, takperlu. Saya dari lepasan matrikulasi, and sambung degree in culinary arts management.

      Delete
  4. nak daftar(mohon) uitm kat mana ye ?
    mohon jawab yee

    ReplyDelete
  5. macam mana nak daftar(mohon) uitm ?
    mohon jawab yee

    ReplyDelete
  6. Sis, nak tya, saya lpsan spm, brminat nak smbung diploma seni kulinari, tapi saya tak ambik akaun, mcm mana ye, kalau diploma seni kulinari ni mmg belajar akaun ker, saya berminat sgt bdg nii, please help me,,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Account belajar basic je. Tak susah mana, for me okay kot. Cuma kalau nak dapat A kena work hard sikit je kot :)

      Delete
  7. Sis i lepasan spm i minat nak masuk kulinari arts ni tapi tak tahu cara nak masuk and everything like should i apply for sijil or diploma and cara nak daftar semua if you dont mind , can u reply this and give me tips secara detail or email me @ qkb545@gmail.com

    ReplyDelete
  8. nak tanya, kos yang di atas tu untuk berapa semester? saya tengah buat bajet untuk anak, sekiranya diizin Allah untuk dapatkan kurus di situ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 6 semester, besamaan dengan 3 tahun

      Delete
  9. Salam Cik, nak tnyer. Blh sya tau mana cik bli buku Professional Cooking dgn ingredients tu? Bli kat kdai buku ke or bli dri lecturer? Kalau dri kdai buku, blh cik tlng bgikan sya contact details x? Mohon reply ye. Tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Buku2 ni sy beli kat lecturer saya awk huhu sorry tak dapat nk tolong kat mana nak dapatkan buku2 ni huhu

      Delete
  10. Salam Cik,
    Nak tnyer. Blh sya tau kat mana bli buku Professional Cooking dan buku ingredients tu? Bli dari kdai buku ke or bli dri lecturer? Kalau bli dri kdai buku, mohon cik bgi contact details(nama kdai bku ke,etc) blh x? Mohon reply ye. Tq.

    ReplyDelete
  11. kalo sy dip info mgt pointer 2.65 blh amik deg culinary x?

    ReplyDelete

Assalamualaikum. Komen yang baik-baik je ye?