Tuesday 27 January 2015

Apebenda kulinari tu?

Hai Assalamualaikum, bertemu kita lagi ye untuk next entry ye. Alhamdulillah, untuk diri ini kerana masih punya kesempatan dan daya kesihatan untuk menaip sebuah entry untuk hangpa. Ceh untuk "hangpa" hangpa tau dak hangpa ni special dimata aku. Ceh, geli pulak la aku haha, Okay tujuan aku post entry ni bukan saja saja naa, ada isi nya, ada pengisiannya. Aku takmau la blog aku ni hambar sebab entry aku yang hambar ni. Kah kah, Okay aku tau dah kenapa blog aku hambar, sebab layout blog aku ka, Entah bila la diri ini nak rajin macam dulu, nak main dengan coding. Last main dengan coding sebelum masuk uitm kot, sebelum sambung degree. Haa nampak dak busynya tu nampak dak haha Ala hm itu nanti punya cerita la ek, sekarang aku nak cita pasal kulinari. Yes kulinari.
.
Aku ni dah lah jenis check blog sekali seminggu, tu pun kalau ingat nak check. Haha check pon sebab kot kalau ada message dari hangpa semua. Bukan pasal apa, pasal kulinari jugak kan. Hik hik hik, okay la rini aku nak cita serba sedikit pasal kulinari ni. Bagi aura sikit untuk hangpa yang minat bidang masakan, bagi semnagat sikit untuk adik-adik yang nak isi upu tu. Meh la baca entry hakak yang tak seberapa ni. Moga bermanfaat. 
Okay aku harini baru bekesempatan untuk check Search Keyword blog aku. Search Keyword tu apa? Ala yang hangpa dok taip apa yang hangpa nak kat google tu. Keluar blog nama blog aku kan, so semua data tu akan keluar untuk search keyword aku. Jangan buat tak faham pulak naa, Aku check untuk a month. Fuh, memang keyword nya mostly "kulinari" Baik mengaku siapa yang dok usha usha pasal kulinari ni baik mengaku cepat. Haha hakak tak marah pon, hakak terharu. #SisOver

*klik untuk tumbersan*

.
Kulinari? Apebenda kulinari ni? Takyah dok kalut la nak cari makna scientific kulinari ni. Takyah dok kalut nak google apa tu kulinari. Buat malu tau dak, haha Okay, sebelum aku sambung degree. Aku pon dok konfius, apa lah yang akan aku belajar selama 6 sem dalam bidang ni. Aku buat apa? Aku dok lek lek, usha course outline untuk 6 Sem yang fakulti sediakan. Jangan dok pening naa, aku rase aku dah explain ape benda yang aku belajar selama Sem 1 and Sem 2, aku hutang dengan korang Sem 3 ja nakk, jangan buat donno pulak nakk. Haa yang tak baca lagi tu meh ke sini 
.
*selepas 10 min check older entry*
.
Okay aku cerita hat Semester 2 punya, Semester satu takdak lagi. Haaa ampun ampun Nie Smester 2 punya mai baca naa  "Semester 2 di Uitm Pulau Pinang"
.
Semester 1 ngan 3 nanti kalau aku ada masa, aku buat untuk hangpa na. Muah ciked.
So dah nak masuk Semester 4 dah aku. Tengah tunggu result Semester 3 ni, 13/2 insyaAllah doakan lah yer. Amin. Sekejap je, dan aku rase macam semalam je aku tulis entry nak masuk uitm. Huu eh, how la time flies? wonder la sampai sekarang.
.
Okay, Selama 3 semester ni mari aku simpulkan apabenda kulinari ni. Apebenda yang kau belajar pasal kulinari ni. Fuhh , mencabar jugaklah nak menjawab soalan ni. Takpela aku cuba apa yang termampu. Senyum
.
"Bachelor in culinary arts management" Baca baik baik naa, title ni. Bace leklok takmau pandang sebelah mata ja na. Okay culinary arts management. Aku boleh simpulkan yang kau akan belajar 80% pasal management and 15% pasal skill  5% own creativity.
.
Tu jela yang boleh aku simpulkan. 
So! Kulinari ni bukan lah sekadar hanya untuk memasak or attend kelas memasak. Its not like that. Kalau macam tu baik lah kau belajar masak dengan mak ke kan. Hmm Kulinari yang kau belajar dekat University is, the way lect teach you how to manage your own restaurant step by step. Macamana nak cakap ek, haa yang penting kau punya pembelajaran more to pengurusan. Bachelor in culinary arts management kan. "MANAGEMENT" Maksudnya disitu bukanlah lecture ajar kau cara nak bukak restaurant. Bukan gitu. Just pemahaman tentang pengurusan dalam industry ni, Haa gitu.
Yang mana kulinari ni ada juga subject Marketing (to market your product) Management (to manage your own business, teamwork etc) Entrepreneurship (to make yourself to become entrepreneur in this industry) law (Any of cases that will appear and how to take legal action in this industry) Account ( to make your own finance statement, necessary okay) and etc.
So apa yang aku dapat simpulkan selama 3 semester ni, memang kau akan belajar pasal pengurusan sesebuah restaurant, how to create, how to become a leader, how to manage pressure and etc. Haa tu pasal management. 15% skill, macam biasa lah, soft skill yang kau kena tunjuk time presentation, the way kau kena attract kau punya lecturer ingat kau, and ingat kau ada dalam kelas dia. Lebih kurang bodek la, Tapi bodek cara pandai la. 
.
Bodek ni bukan apa, untuk mark kau jugak. Kau baik dengan lect kau dapat ah pape yang patut. Hikhik skill jugak diperlukan dalam kelas western, pastry, malaysian cuisine. Aku rase skill ni akan datang sendiri bila kau lalui benda benda ni. Nah  extra skill, tengok la AFC kaa, Food Network kaa, My kitchen rule kaa, pape la yang patut. Kat situ kau akan dapat lagi banyak skill dan idea. 
.
Cakap pasal skill. Mesti ada yang takut kan lan, tau dah hangpa ni. Mesti dok kalut
"Saya ni tak pandai masak, tapi minat nak macam-macam"
"Saya ni takda basic langsung pasal back house, boleh ke ambik course ni?"
dan macam-macam lagi....
.
Jawapan aku. Its not important la babe, as long as you ada minat nak masak dalam diri. As long as kau suka bidang ni, as long as kau gembira berkerja dalam bidang ni. Its enough kot? Semangat dan cita-cita tu penting bro! Jangan takut, just work for it. Kata orang, belajar dalam bidang yang kau suka? Gilaa tak enjoyyyy! 
.
Next 5% creativity. Bab yang ni aku taknak sentuh panjang la. Sebab aku bukan seorang yang kreatif. Hahaha takpa la tak kreatif, kau buat ja apa yang ada dalam hati kau tu. Ikut kata hati. Your creativity will show who you are. Gituu
Haa aku nak cakap pasal pressure pulak. Aku ni kan paling pantang la course course lain dok pelekeh course aku. Cakap course aku senang. "Ala masak je kan, campak campak siap" Amboi bro, meh la belajar course aku ni. Mari la, rasa pulak pressure kami bila buat pastry tak jadi, bila buat kek bantat. Bila masak daging, berdarah lagi. Tension tau dakk
.
So aku rase setiap course ada susah dan senangnya. Susah? Dah nama pun belajar kan, work for it, jangan merungut, Allah tak suka kot? Okay aku rasa dah cukup panjang entry aku ni. Fuh, first time ni dok depan laptop and create entry panjang panjang. Matilanak.
.
Moga beri inspirasi untuk semua, moga bermanfaat. Moga clear lah, pembelajaran dalam bidang ni camne, dan moga beri inspirasi untuk adik adik lepasan spm nak sambung kulinari tu. Okay next entry insyaAllah aku akan share kan result aku. Dan macamana aku boleh lepas gred untuk apply kulinari dalam ijazah, InsyaAllah tau, tunggu aku free, Stay tuned bersama Chef Farhanah. Kahkahkah, kalau aku terkasar bahasa sepanjang entry ni, mohon maafkan. Hihi
.
Okay bye, Assalamualaikum, much love :)
Farhanah (27/1/2015 :10:36PM) 


 



7 comments:

  1. as'salam,hai awk...nk tnye lah, awk jual lg x pwrbank pineng tu??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam, email saya. nor_farhanah@yahoo.com :)

      Delete
    2. Salam petang kak .. nk tnye contoh spm teruk boleh masuk kolej dlm bidang culinary art ke?

      Delete
  2. Assalamualaikum..
    Sy pun dpt kulinari jgk..bru nk register tp sy dpt kt kampus puncak alam.
    Thanks to you n yr blog, dpt la info sikit2...
    Salam perkenalan.

    ReplyDelete
  3. Salam ziarah...
    Akak mmg rspect org kulinari. Akak nk goreng telur pn cukup2 mkn je...haha.Bdk kulinari UiTM mmg terbaik! Chewah mentang2 from UiTM jugak dulu2. Good luck ya dik...and SyazA too.

    http://thebeautyofsplendid.blogspot.co.uk/

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  5. Akak kalau spm teruk boleh masuk kolej dlm bidang culinary art ke? hehe tnye je ..

    ReplyDelete

Assalamualaikum. Komen yang baik-baik je ye?